sobota 18. júna 2016

Francúzske madlenky



Dnes mojou kuchyňou sa šíri vôňa po "Provence". Je to tým, že som sa rozhodla dnes ráno si napiecť fantastické francúzske madlénky. A tá predstava, ako si ich vychutnám na terase so šálkou dobrého čaju ma ešte viac popohnala ich napiecť. Táto špecialita pochádza z dôb kráľa Stanislava Madeleine, keď mu jeho komorná ich napiekla. Kráľovy tak chutili, že sa postaral o ich ďalšiu slávu. Pečivo sa pečie vo formičkách na madlénky, buď silikonová forma , alebo klasická plechová. U mňa sa osvedčila silikonová od značky Tescoma.
Už len poviem, že madlenky sa nedajú pokaziť a s príchuťami sa môžete pohrať.

Suroviny

100 g maslo (je dobré použiť kvalitné maslo)
100 g hladká múka
2 vajcia
100 g krupicový cukor ( ja uprednostňujem 50 g krupicový cukor a 50 g med, najlepšie levanduľový med, madlenky budú krásne voniať)
1 ks. citrón (nastrúhaná kôra)

Múku s práškom do pečiva zmiešame a preosejeme cez sítko. Maslo si rozpustíme a necháme ho vychladnúť. V miske si rozšľaháme vajíčka s cukrom, aby nám vznikla pena. Potom pridáme preosiatu múku s PDP, roztopené maslo a nastrúhanú citrónovú kôru. Kľudne arómu si zvoľte podľa chuti, dobré sú aj s pomarančovou šťavou, vanilkou a pod. Tak a túto zmes dôkladne premiešame a nalejeme do silíkonovej formy na madlenky (alebo kovové formičky na medvedie labky) a pečieme asi cca 12 minút v predhriatej rúre na 200 celzia stupňou. 

Koláčiky vyklopíme z formičiek ešte teplé. Ak ich všetky :-) nespapáte, tak na druhý deň, si ich môžete vychutnať pri káve, že si ich namáčame.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Disqus Shortname

Comments system

 

ALI CAKE SWEET Template by Ipietoon Cute Blog Design